Fakta Om Te

Här kan ni läsa fakta om de olika tesorterna Svart, Grönt och Rött Te (Rooibos). Vi svara även på om te är nyttigt och ger smarta tips om förvaring.

***********************************************************************

Svart Te
Svarta teer är oxiderade, vilket ger tebladen sin mörka färg och karakteristiska smak.
 
Det svarta teet produceras framförallt i Sri Lanka, Indien och Kina. I Sri Lanka och Indien används ofta den indiska varianten av tebusken som heter Camellia sinensis assamica. I Kina heter tebusken Camellia sinensis.
Några välkända svarta teer:
 
Sri Lanka: Ceylon
Indien: Assam (kraftigt och mörkt), Darjeeling (ljusare och lättare)
Kina: T.ex. Keemun, Yunnan, Lapsang Souchong (rökt)
 
Grönt Te 
Grönt te är, till skillnad från svart, inte oxiderat. Det gör att tebladen i högre grad behåller sin naturliga, vegetabliska smak.
 
De största producenterna av grönt te är Kina och Japan. Metoderna för framställning är traditionellt olika mellan länderna vilket ger teet olika karaktärer. I Kina slängs teet i på stora pannor och torrkokas (rostas). I Japan ångas teet, vilket medför att teet får en helt annan smak, en aning gräsigare ton.
Några välkända gröna teer:
 
Kina: T.ex. Formosa Chun Mee och Gunpowder
Japan: T.ex. Sencha
 
Rött Te (Rooibos) 
Rooiboste, även kallat rött te, framställs både av bladen och stammen från rooibosbusken som heter Aspalathus linearis på latin. Rooiboste härstammar alltså inte från teplantan och bör därför mer korrekt kallas örtte. Teet har en mild fruktig smak (nypon).
 
Rooiboste produceras endast i Sydafrika och får sin röda färg på grund av att det genomgår en fermenteringsprocess, vilket innebär att det endast delvis oxideras.
 
Är Te Nyttigt?
Ja! Svart och grönt te är bra för hälsan då teplantans blad är fulla av antioxidanter och mineraler. De gröna teerna innehåller dock mer nyttiga ämnen än de svarta, eftersom en del av näringsämnena förstörs i oxideringsprocessen för svart te. Även rooiboste innehåller antioxidanter och mineraler och även vitaminer. Rooibos sägs lindra besvär som allergier, astma, kolik, hösnuva och hudproblem. Det har även en rogivande effekt och ska vara bra mot sömnsvårigheter. Rooibos innehåller inte något tein (koffein) och kan med fördel drickas på kvällen

Förvaring 
Te är känsligt och kan lätt tappa eller ändra sin smak om det förvaras på fel sätt.
tänk därför på följande för att ditt te ska hålla så länge som möjligt:
 
Förvara teet mörkt och svalt, men inte i kylskåp
Använd helst ett förvaringskärl som är lufttätt
Förvaras te för länge i en papperspåse absorberas aromen av papperet och teet tappar sin smak.
Plåtburkar är bra förvaringskärl, men även glasburkar fungerar bra om de förvaras mörkt.